Igetanulmány a béketűrésről Gal 5,22. – Ablonczy Zsolt nyugalmazott lelkipásztor

Február 6. szombat, du. 17.00 óra

Rózsatér, Nagy Béla és Eszter vezette házas-kör
Ablonczy Zsolt és felesége Eszter otthonában

Igetanulmány a béketűrésről

Gal 5,22.
Ablonczy Zsolt nyugalmazott lelkipásztor előadásában

béketürö

a.) A görög makrothümia (ηακροθυμια) értelme: hosszú (nagy) indulatkitörés (visszatartás), azaz: hosszan visszatartott indulatmegnyilvánulás, lehet béketűrésnek is fordítani, kapcsolatban áll a hüpomoné (ύπομονη) = kitartás, rendíthetetlenség kifejezéssel

b.) A hosszú tűrésnek értelme az általa elérhető célban van, amelyet a hiánya, a kitörés, düh, haragvás, még ha jogos is, megakadályoz. Azaz a cél érdekében, szilárd hitalapon állva felül kell emelkedni a sérelmen, jogos kifakadáson. (Jak 1, 2-4)

c.) Isten hosszú-tűrő. „Késedelmes a haragra, nagy irgalmasságú” 2Móz 34,6 „Hosszan tűr érettünk, nem akarván, hogy némelyek elvesszenek, hanem, hogy mindenki megtérésre jusson.” 2Pét 3,96. Jónás fel is rója neki türelmét. Jón 4,1-3.

d.) Abból a biztos hitből, hogy Isten ígéretei beteljesednek következhet, hogy a lélek úrrá lehet a test indulatain. „Lélek szerint éljetek, és a test kívánságait ne teljesítsétek.” Gal 5,16. Ezért a Szentlélek ajándékaként el kell kérnünk a hosszú-tűrést is, mert az nála nélkül lehetetlen, viszont szükségünk van rá. „Mert békességes tűrésre van szükségetek, hogy az Isten akaratát cselekedve elnyerjétek az ígéretet!” Zsid 10,36.

e.) Az Úr Jézus mindazoknak, akik a szívüket megnyitják számára, erőt és lehetőséget ad a lélek szerinti életre, döntésekre, megbocsátásra kész türelmes várakozásra a házasságban, a családban, a gyülekezetben, a munkahelyen, a közéletben, stb. egyaránt. A „kereszt” nem más, mint hívő szívvel, Isten hatalmában bízva, elhordozása akár a kiáradó igazságtalanságnak is. A lélek gyümölcse (szeretet, öröm, békesség, béketűrés, szívesség, jóság, hűség, szelídség, mértékletesség) olyan jóízű termés, amelynek jelenléte Jézus Krisztus jelenlétére utal a világban. Ő a Megtartó, a „jó pásztor, aki életét adja a juhokért” Jn 10,11. Övéi a világ sója, világossága. Mt 5,13.

f.) A türelem ideje, ereje, hatása alatt reménybeli változás (megtérés) következhet be. Immár, mintegy 5000 éve (a Noénak adott ígéret szerint; 1Móz 9,11) „kegyelmi időben” él az emberiség.
Az Úr Isten türelmesen vár. Felkent követének evangélium örömhíre mindenkinek lehetőséget kínál. Van e határa ennek a türelemnek? Beszél az ige ítéletről, az idők végéről, tűzről, az ítélet borsajtójáról (Jel 14,19-20) és az üdvözültek énekéről (Jel 15,3-4) Hol legyen a határa a mi béketűrésünknek? A lélek és a test hadakozása bennünk leginkább a test javára dől el, ritkábban reménnyel hordjuk a keresztet. Mindenesetre bennünket türelemre buzdít az ige, a határok kitűzését legalkalmasabb Isten kezébe tenni.

 

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük