Beszámoló a novemberi videó-konferenciáról

A szövetségünk vezetése felismerte, hogy a járványveszély miatt a személyes találkozásokra minimális az esély, ezért az „Újabb evangelizációs lehetőségek” című konferenciát ősszel online formában szervezte meg.

Az első előadó Püski Lajos, a Debrecen-Nagyerdei Református Egyházközség lelkésze volt, aki az általa közel 30 éve indított bibliaiskoláról osztotta meg gondolatait. Bevezetőjében arról a környezetről beszélt, amelyben az egyházunk van. Megemlítette, hogy maga az evangelizáció szó sokaknak idegenül cseng, vagy nem mond különösebbet. Ezért, illetve az előítéletek lebontása miatt kezdte el a bibliaiskolát olyan személyek számára tartani, akik érdeklődnek a hit dolgai iránt, de nem volt alkalmuk elmélyedni ebben a témában. A bibliaiskola tematikája életünk legfontosabb kérdéseit öleli fel. A kiscsoportos forma tűnik a legjobbnak az egyes személyekben felmerülő kérdések megbeszélésére. Átlagosan évente 20 fő jelentkezik erre az alkalomra. A hívogatásban döntő szempont az, hogy a jelentkező komolyan érdeklődjön a téma iránt, ezért olyanokat szólítanak meg, akik a gyülekezeti tagokkal ismeretségben vannak. Teljesen idegen embereknek nem „szórólapoznak”. A gyülekezet felkészítése és bevonása az új tagok befogadására folyamatosan zajlik.

A következő előadó Almási Ferenc, a Miskolc-Tetemvári Református Egyházközség lelkésze volt, aki a Keresztkérdések kurzussal kapcsolatos tapasztalatait osztotta meg a résztvevőkkel. Beszélt az indulásról, az alkalmak felépítéséről. Kiemelte a közös étkezés fontosságát, mert közösségépítő és kötetlen beszélgetést elősegítő szerepe van. Szólt a Márk evangéliumára épülő tematika jelentőségéről. Ez rövidsége miatt könnyen átolvasható, Jézus Krisztus élete és váltságműve áll a középpontban, és tanulmányozása a Biblia további megismerésére ösztönöz. A kurzus pozitívumaként említette, hogy a kiscsoportvezetőkre, a segítőkre fontos feladatok hárulnak, amik által ők is épülnek. Nagy örömet jelent a résztvevők aktív bekapcsolódása az alkalmakba, illetve hitbeli elköteleződésük, erősödésük.

A következő előadó, Sándor Frigyes evangélikus esperes betegsége miatt, Péter András, a Diósgyőri Református Gyülekezet lelkésze volt. Ő arról számolt be, hogyan próbálták meg az Alpha kurzus tematikáját az érdeklődők lelki építésére fordítani. Ezzel kapcsolatban megosztott néhány alapelvet, amit szem előtt tartottak a kurzus lebonyolítása során. Egy újfajta kiscsoportos alkalomról is szólt, ami nagyon sok embert megmozgatott az utóbbi időben a gyülekezetükben. Ezeken a találkozókon Rick Warren: Céltudatos élet című könyve alapján beszélgetnek a résztvevők. Tavaly ősszel indult ez a sorozat, és idáig töretlen a lelkesedés. Ennek a témának a révén több új kiscsoport is létrejött a gyülekezetükben.

Az előadók Istennek adtak hálát az általuk említett pozitív megtapasztalásokért.  

Mi hálásak voltunk, hogy a fent említett lelkipásztorok mindezeket megosztották a konferencián résztvevő 21 emberrel.

Hálásan köszönjük Szöllősi Márton testvérünknek a technikai háttér biztosítását, illetve Kiss Sámson Endre lelkész testvérünknek a hívogatást!

2020.12.31.

dr. Bartha Árpád Zsolt

  MRMSZ elnök  

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük